Gemensamma rum & saker

När kvarteret planerades i slutet av 70-talet ritade man lägenheterna lite mindre än vanliga lägenheter på den tiden. Ytan man ”sparade” lade man i en pott som man konstruerade gemensamma rum med. Och sedan lät man kommunen och hyresgäster dela på hyran. Det är den bärande principen för hur rummen betalas. Utöver rummen har vi en stor mängd saker som vi samäger i vår förening eller hyr som fasta inventarier.

Översikt över huset

Kollektivhuset Stolplyckan ligger på föreningsgatan 35-59. Det är ett stort hyreskvarter som består av fyra huskroppar sammanbundna av ett korridorsystem. Här finns ungefär 135 st ”vanliga” hyreslägenheter, 27 st trygghetslägenheter , en lunchrestaurang via Trygghetsboendet, en kommunal förskola och 12 st LSS-lägenheter med baslägenhet. I husets markplan finns en stor mängd gemensamma rum. Dessa ingår i lägenhetshyran och betraktas som en del av din lägenhet. I stor utsträckning hyrs och samnyttjas rummen av både kommunen och hyresgästerna. Huset ägs av AB Stångåstaden. Alla ”vanliga” lägenheter är fullt utrustade med kök, badrum och ytterdörr. I källaren eller i botten av trapphuset finns lägenhetsförråd. Alla som bor här har ansvar för förvaltning av gemensamma rum.

En översiktskarta

Gemensamma rum och saker

Här kan du läsa om vilka gemensamma rum och saker som finns idag, hur de används, vilken utrustning som finns och hur du får tillgång till dom. Användning och utrustning kan ändras om vi kommer överens om det i vår förening. Läs mer om detta här.

Läs vidare eller dutta för att direkt läsa mer om Korridoren, Caféet, återbruken, Puben, Stora matsalen, lilla matsalen, storköket, vävstugan, snickeriet, måleriet, ateljén, gympan, bastun, fotolabbet, keramikverkstaden, tvättstugorna, odlingslotterna, Magistratshagen, trapphusen, garaget, återvinningsrummen, lekbod, vardagsrummet, hönshuset, lekplats/grillplats 55, huvudentrén, borrhammaren, flyttvagnar, projektor, multifunktionsapparat, Facebook.

Korridoren

Korridoren löper mellan alla lägenheter och många av våra gemensamma rum. Skyddet från vädrets makter underlättar initiativ. Ett ofta förbisett socialt rum, som ofta leder till spontana och trevliga möten. Klassisk plats för barn och ungdomar att utöka sin rörelsefrihet och utmana normer.

Caféet

Caféet är just nu under renovering och ”förstoring”. Beskrivningen gäller för hur det var förut: ”Det har ett litet men effektivt kök för grupper om upp till c:a 20-30 personer. Flera runda bord inbjuder till samtal. Lekhörna för småbarn i ena hörnet. Ligger i anslutning till puben och det mittemot de planerade nya storköket. Det finns mikrovågsugn, snabbdiskmaskin, rejäl kaffebryggare, porslin, glas, samt vanliga köksredskap. En multifunktionsapparat finns också. Du når lokalen via värdskapet. Måndagscafé ska enligt en gammal tradition hållas av den som är dagens värd. Cafégruppen arrangerar speciella cafédagar under året.”

Puben – vårt gemensamma vardagsrum

Puben är under renovering och omgestaltning. Vissa funktioner kommmer troligen att flyttas till det nya rummet i anslutning till Stora matsalen. Så här beskrev vi rummet förut: ”I denna lokal förekommer kollektiva aktiviteter, t ex filmkvällar eller valborgspub, och är utmärkt som vardagsrum och avslappnad samlingslokal. I puben finns några soffgrupper, en bardisk med kylskåp, diskobelysning, ett kylskåp och bild- och ljudutrustning. Det finns möjligheter att titta på storbildsprojektion av streamat material från dator, dvd- eller blurayfilmer, koppla in egen dator eller tv-spel via HDMI. Man kan man både lyssna på och spela musik själv. Gitarr och piano finns oftast på plats. liksom en uppsjö omtyckta brädspel. I anslutning finns en uteplats med fyra stora sittgrupper. Du bokar lokalen via värdskapet.”

Stora matsalen

Den stora matsalen är renoverad men inte helt klar. Den används regelbundet av kollektivhuset för måndagsmat kl 18 under terminerna och kommer inom kort att gå att boka för andra kollektiva hittepå eller privat bruk. Lokalen är utmärkt för stora middagar, möten, film- eller bildvisningar. En mycket stor filmduk kommer att finnas i taket. 160 personer lär kunna sitta till bords, men 80 är mer realistiskt och kräver inte så mycket justering av möblemanget. Belysningen har tidigare kunnat regleras steglöst, men för riktigt mysig stämning krävs att man själv ordnar med extra lampor för närvarande. Matsalen kommer sannolikt att ha hörselslinga och trådlös mikrofon. Matsalen står i förbindelse med de båda storköken, samt Nya Puben via en vikvägg. Ett litet piano finns. Lokalen kommer att kunna bokas men formerna är lite oklara för detta i skrivande stund.

Lilla matsalen

Den lilla matsalen har förvandlats till Nya Puben. Tidigare använd som förstärkning när Stora matsalen inte är stor nog vid t ex måndagsmaten. Utmärkt för mindre möten eller måltider. Den ligger i direkt anslutning till Stora matsalen. Ena sidan är en vikvägg som kan öppnas upp vid behov. Lokalen har nu en skärm på väggen dit du kan koppla in en HDMI-kabel till en dator, eller så kan du Casta direkt till skärmen från din enhet. Du når lokalen via värdskapet.

Storköket

Storköket är färdigbyggt (augusti 2021), och har nu testkörts några gånger. Det är ett helt nytt och för kollektivhuset välanpassat och välutrustat restaurangkök med två moderna restaurangugnar, induktionsspis, stekbord, blandare, rostfria bänkar, vagnar, skiv- och hackmaskin (Hällde RG-100) och effektiv diskavdelning.

Köket används av kollektivhuset bl a för att bereda måndagsmat under terminerna. För enskild användning krävs att du har genomgått husets grundläggande Storköksutbildning samt att du har registrerat deltagande på minst två måndagsmatlag eller motsvarande. Kommunen använder matsalen och sitt separata storkök från till kl 10 till strax efter lunchtid varje dag för lunchservering. Det är en öppen lunchrestaurang, så du är välkommen att äta där om du vill.

Vävstugan

Vävstugan är en aktivitetslokal med samtalsvänlig akustik och gemytlig atmosfär. Lämplig för grupper om c:a 10-20 personer. Textilkvällar, enskilt arbete eller möten är exempel på aktiviteter som ofta syns idag. Det finns kaffebryggare, diskbänk, två vävstolar och två symaskiner av olika typ. Textilgruppen har särskilt ansvar för denna lokal. På dagtid har kommunen fritidsverksamhet här. Du når lokalen via värdskapet.

Snickeriet

Slöjdsalen. Här finns allt från handredskap och hyvelbänkar till planhyvel, band- och cirkelsågar till elektriska verktyg och tryckluft. Snickeriet nås via någon i Snickisgruppen. Bokas ej. För att använda den maskinella utrustningen behöver du gå en kurs med någon av snickisgruppens medlemmar (se anslag på dörren), samt låna en särskild maskinnyckel. Längst in till vänster finns ett materialförråd. Fyll gärna på med återbrukade möbler och konstruktioner där. Snickeriet ligger i anslutning till Måleriet.

Måleriet

Måleriet ligger i anslutning till snickeriet. Här kan man måla sina större projekt, t ex stolar, bord, plankor osv som man inte vill kladda med hemma. Måleriet når man via värdskapet, men man behöver inte göra någon bokning. Sprayning av färg är inte att rekommendera pga bristande ventilation.

Ateljén

Lokalen med många ansikten genom historien. Har varit både metallverkstad och ungdomsgård tidigare. Här finns nu massor av pysselmaterial – kritor, färger, papper, band, stafflier och annan utrustning så att man kan måla, pyssla och vara kreativ. Man kan nå lokalen via någon i Ateljégruppen. För varje tillfälle betalar du en avgift på 10 kr/person så att vi kan fylla på med nytt material.

Gympan

Rörelsegläjdens högborg. Gympan har många roliga saker: basketkorgar, små och stora innebandymål, step-brädor, badmintonnät, en massa bollar, tjockmatta, tunnare mattor, fyra bänkar, mjuka byggklossar, boxningshandskar, mitsar, balansbrädor, fria vikter, kettlebells, roddmaskin, lianer och ribbstolar, två pingisbord, bandyklubbor och en äldre musikanläggning dit du kan koppla din mobil om den har hörlursuttag. Fasta och öppna aktiviteter är idag till exempel innebandy för vuxna kl 18 på söndagar och bordtennis kl 19 på onsdagar. Du når lokalen via värdskapet.

Bastun

Den lilla bastun med två lavar ligger mellan om klädningsrummen och nås via värdskapet. Timer och termostat i ett av omklädningsrummen.

Fotolabbet

I fotolabbet har man tidigare kunnat framkalla svartvita filmer och kopiera dem till bilder på papper. Numera är mycket av utrustningen avvecklad pga teknikskifte. I förrummet finns husets skrivare och lite förråd. Det finns flera tänkbara sätt att använda resten av lokalen då den har rinnande vatten och tre stora vattenhoar på ena sidan och en bra arbetsbänk med eluttag på den motstående. Rykten säger att en piko-bryggeri har flyttat in här och att de kallar rummet för ”labbet” kort och gott. Andra idéer är att utvigda ateljén in hit eller ställa brännugnen här. Kanske kan allt samsas på något sätt… Hör av dig till styrelsen om du har idéer som du vill förverkliga.

Keramikverkstaden

I keramikverkstaden kan man skapa med lera och glasyrer. Det finns en brännugn och drejskiva. Lera och glasyr köpes på plats. Lokalen används efter överenskommelse med keramikgruppen. Bord för uppskattningsvis 6 vuxna finns i lokalen.

Tvättstugorna

Tvättstugorna i Stolplyckan är unika på flera sätt. De har ett väldigt öppet system för bokning och tvättning. Bokning sker genom att man skriver upp sig på ett rutigt papper. Det går inte att låsa tvättstugorna förutom torkrummen, vilket möjliggör obokningsbara akutmaskiner, flexiblare användning av andra maskiner och oväntade möten. Hyresgästerna sköter städning av tvättstugorna. Varje tvättstuga har lite olika regler, så läs noga. I 45:an finns en jättestor tvättmaskin. Du får tvätta i vilken tvättstuga du vill. Många har små bokåterbruk. Här och var finns flyttvagnar. På facebook finns ibland särskilda tvättstugegrupper för samråd. I många av tvättstugorna finns telefonlistor, så att man kan nå varandra.

Odlingslotter

Runt huset finns odlingslotter, både för kollektivt och individuellt bruk. Det finns en redskapsbod vid lotterna utanför 51:an. Om du vill bruka en odlingslott kontaktar du odlingsgruppen.

Magistratshagen

Magistratshagen är ängsmarken mellan Stolplyckan och Universitetssjukhuset. Markens sällsynta artrikedom vårdas genom bl a slåtter och fagning i samarbete mellan kommunen och kollektivhuset. Här finns te x den rödlistade Läderbaggen. Hagen förbinder Trädgårdsföreningen med Tinnerö eklandskap. I området finns gott om naturligt lekmaterial, cykelvägar, en supermodern lekplats med digitalt förstärkta lekredskap, klätterlek, linbana, sandlåda, bollplan och snurrlek. Dessutom finns utegym, padelbana och en oväntad återupptäckt gammal plaskdammsbotten med oanade möjligheter. Inga kreatur eller stängsel. Biltrafik utan särskilt tillstånd är förbjuden på cykelvägarna.

Gästrummen

Som kollektivhusmedlem har du tillgång till en gästlägenhet (och när projektet är klart ytterligare en) som kan hyras för en låg kostnad per dygn. Dessa bokas via en särskild ideellt arbetande gästrumsvärd – se anslag i varje trapphus. Perfekt om du får besök, eller vill komma hemifrån en stund.

Garaget

Varmgarage finns under större delen av huset. Här finns också lägenhetsförråd och tidigare också ett musikrum som dock stängdes av brandskyddsskäl.

Musikrummet

Förr fanns i källaren en en replokal med trummor, elbas, elgitarrer, förstärkare och sånganläggning mm. I byggprojektet finns planerat för ett nytt musikrum, men exakt hur det ska fungera är inte klart än. Engagera dig gärna! Hör av dig till styrelsen i första hand.

Återbruken

Det finns flera sk återbruk där man kan lämna saker som sannolikt har värde för någon annan eller hämta något man vill ha. Återbrukslokalerna finns utomhus mot Djurgårdsgatan. Tillgång sker alltid tillsammans med person i återbruksgruppen som brukar anslå tider för utgång i trapphusens anslagstavlor.

Återvinningsrummen

Återvinningsrum finns utanför Föreningsgatan 39 och 49. Här kan du slänga glas, tidningar, kartonger, plast, metall samt mindre elektronikavfall. Här finns också gröna påsen att hämta. Hushållssopor kan man också välja att slänga i sopnedkast i trapphuset, förutom i 51:an och 35:an, eller i de omättliga vidundrena Molok som står en bit ifrån huvudentrén.

Förr fanns en fantastisk men med åren svårservad kompostmaskin i centralgaraget.

Lekboden

Cykelboden vid lekplats 55 är ett kollektiviserat leksaksförråd. Ställ gärna dina uteleksaker här om du går med på att de lånas av andra. Och var försiktig med det du lånar.

Vardagsrummet

Vardagsrummet, eller mörka matsalen som många kallar det, var ett försök att skapa en mer öppen och tillgänglig lokal med en vardagsrumsliknande funktion. Innan detta projekt kunde utvärderas har nu det nya storköket börjat byggas där.

Hönshuset

Hem för Dolly, Jussi, Lillmästarn, Gullan-Guldklo, Hedvig och Kakan-Cookie. Ligger 55:ans innergård och sköts av Hönsgruppen. Vi tackar Stormästarn och Agda för deras tid på jorden.

Lekplats/grillplats 55

Nypimpat! Suveränt ställe att chansa på om man önskar social kontakt för såväl barn som vuxna. Här finns en lekplats med klätterlek mm. Dessutom finns en stor grill (byggd av tegel från närliggande 31:an) och en hel del sittmöbler. Detta område är också en portal för många som kommer hem till kvarteret via cykelbanan, vilket ökar den sociala interaktionen här.

Huvudentrén

Huvudentrén mellan 39/37 leder nästan direkt in i caféet. Till höger innanför dörren finns anslag för lägenheter, samt toaletter.

Trapphusen

I trapphusen finns anslagstavlor där du nästan alltid hittar något nytt och något gammalt. En bra plats för att hålla sig à jour. Där finns också kontaktinfo till Stångåstaden. I de nyrenoverade trapphusen finns postboxar och i de orenoverade finns sopnedkast.

Borrhammaren

Borrhammaren AEG KH 24 E är utmärkt för att göra hål i betong (tak och vissa väggar), vilket ofta behövs för uppsättning. Den cirkulerar i huset och hittas lättast via anslagstavlan vid Gympan. Där skriver du nämligen upp dig när du har den. Är den mer försvunnen kan du fråga på Facebook.

Facebook

Vår facebookgrupp är att av våra mest besökta virtuella rum. Över 450 deltagare. Det bästa med Facebook. Och många menar att Facebook faktiskt är det bästa som hänt huset på många år, eftersom vi länge innan saknat ett kommunikationssystem förutom lappar och sms-listor. Att locka folk till en spontan grillkväll var svårare då. Är man skeptisk till Facebook, så kan man ju skaffa ett konto enbart för att gå med denna grupp – så bra är den!