Gemensamma rum & saker

När kvarteret planerades i slutet av 70-talet ritade man lägenheterna lite mindre än vanliga lägenheter på den tiden. Ytan man ”sparade” lade man i en pott som man konstruerade gemensamma rum med. Och sedan lät man kommunen och hyresgäster dela på hyran. Det är den bärande principen för hur rummen finaniseras. Utöver rummen har vi en stor mängd saker som vi samäger i vår förening eller hyr som fasta inventarier.

Översikt över huset

Kollektivhuset Stolplyckan ligger på föreningsgatan 35-59. Det är ett stort hyreskvarter som består av fyra huskroppar sammanbundna av ett korridorsystem. Här finns ungefär 140 st ”vanliga” hyreslägenheter, 27 st trygghetslägenheter , en lunchrestaurang via Trygghetsboendet, en kommunal förskola och 12 st LSS-lägenheter med baslägenhet. I husets markplan finns en stor mängd gemensamma rum. Dessa ingår i lägenhetshyran och betraktas som en del av din lägenhet. I stor utsträckning hyrs och samnyttjas rummen av både kommunen och hyresgästerna. Huset ägs av AB Stångåstaden. Alla ”vanliga” lägenheter är fullt utrustade med kök, badrum och ytterdörr. I källaren eller i botten av trapphuset finns lägenhetsförråd. Alla som bor här har ansvar för förvaltning av gemensamma rum.

En översiktskarta

Gemensamma rum och saker

Här kan du läsa om vilka gemensamma rum och saker som finns idag, hur de används, vilken utrustning som finns och hur du får tillgång till dom. Användning och utrustning kan ändras om vi kommer överens om det i vår förening. Läs mer om detta här.

Läs vidare eller dutta för att direkt läsa mer om Korridoren, Caféet, återbruken, Puben, Stora matsalen, lilla matsalen, storköket, vävstugan, snickeriet, måleriet, ateljén, gympan, bastun, fotolabbet, keramikverkstaden, tvättstugorna, odlingslotterna, Magistratshagen, trapphusen, garaget, återvinningsrummen, lekbod, vardagsrummet, hönshuset, lekplats/grillplats 55, huvudentrén, borrhammaren, flyttvagnar, projektor, multifunktionsapparat, Facebook.

Korridoren

Korridoren löper mellan alla lägenheter och många av våra gemensamma rum. Skyddet från vädrets makter underlättar initiativ. Ett ofta förbisett socialt rum, som ofta leder till spontana och trevliga möten. Klassisk plats för barn och ungdomar att utöka sin rörelsefrihet och utmana normer.

Caféet

Caféet är nyrenoverat och förstorat och har fått helt nya möbler. De lite konstiga platta pelarna mitt i rummet är den tidigare ytterväggen mot korridoren. Det har ett litet men effektivt kök för grupper om upp till c:a 20-30 personer. Antalet sittplatser lär vara runt 50. Lekhörna för småbarn i ena hörnet. Ligger i anslutning till vardagsrummet och det mittemot det nya storköket. Det finns mikrovågsugn, snabbdiskmaskin, rejäl kaffebryggare, porslin, glas, samt vanliga köksredskap. Du når lokalen via värdskapet. Måndagscafé har tidigare hållits enligt en gammal tradition av den som är dagens värd, men ev kommer Cafégruppen ta över denna roll.

Cafégruppen har bakat.

Cafégruppen arrangerar speciella cafédagar under året. I direkt anslutning till caféet ligger vardagsrummet.

Puben – vårt gemensamma vardagsrum

Den gamla puben – eller vardagsrummet som rummet verkar kallas nu – är renoverad. Vissa funktioner har flyttat till det nya rummet i anslutning till Stora matsalen och just nu har Vävstugan sin verksamhet här så länge deras hemlokal är under renovering. Så här beskrev vi rummet förut: ”I denna lokal förekommer kollektiva aktiviteter, t ex filmkvällar eller valborgspub, och är utmärkt som vardagsrum och avslappnad samlingslokal. I puben finns några soffgrupper, en bardisk med kylskåp, diskobelysning, ett kylskåp och bild- och ljudutrustning. Det finns möjligheter att titta på storbildsprojektion av streamat material från dator, dvd- eller blurayfilmer, koppla in egen dator eller tv-spel via HDMI. Man kan man både lyssna på och spela musik själv. Gitarr och piano finns oftast på plats. liksom en uppsjö omtyckta brädspel. I anslutning finns en uteplats med fyra stora sittgrupper. Du bokar lokalen via värdskapet.” Här är idag kommunens fritidsverksamhet på dagarna.

Stora matsalen

Vy över Stora matsalen 2022

Den stora matsalen är renoverad, men vissa saker sakas ännu, t ex mörkläggning, filmduk och dimmer. Den används regelbundet av kollektivhuset för måndagsmat kl 18 alla måndagar utom lov och måndagen efter lov. Den går att boka för andra kollektiva hittepå eller privat bruk också. Rummet är utmärkt för stora middagar, möten, föreläsningar, dans, film- eller bildvisningar. Det finns en scen man kan använda. En mycket stor filmduk kommer att finnas i taket. Det finns sittplatser för c:a 50 personer vid raka bort och kanske 30 vid runda bord. Belysningen har tidigare kunnat regleras steglöst, men för riktigt mysig stämning krävs att man själv ordnar med extra lampor för närvarande. Matsalen kommer sannolikt att ha hörselslinga och trådlös mikrofon. Matsalen står i förbindelse med de båda storköken, samt Nya Puben via en vikvägg. Ett litet piano finns. Lokalen bokas via värdskapet och man behöver alltid styrelseintyg.

Nya Puben – gamla Lilla matsalen

Den lilla matsalen har förvandlats till Nya Puben. Tidigare använd som förstärkning när Stora matsalen inte är stor nog vid t ex måndagsmaten. Utmärkt för mindre möten eller måltider. Den ligger i direkt anslutning till Stora matsalen. Ena sidan är en vikvägg som kan öppnas upp vid behov.

Några av pubens brädspel.

Rummet har nu en skärm på väggen dit du kan koppla in en HDMI-kabel till en dator, eller så kan du Casta direkt till skärmen från din enhet genom att koppla upp dig på det lokala wifi:t (lösenord får du via pubgruppen) och sedan använda Chrome-webbläsaren.

Du når lokalen via värdskapet. Det finns en serveringsdisk, kylskåp, diskmaskin, kaffebryggare och diverse småsaker man kan behöva.

Storköket

Vårt egna storkök blev färdigt i augusti 2021. Det är ett välanpassat och välutrustat restaurangkök med två moderna restaurangugnar, induktionsspis, stekbord, blandare, rostfria bänkar, vagnar, skiv- och hackmaskin (Hällde RG-100) och effektiv diskavdelning.

Köket används av kollektivhuset bl a för att bereda måndagsmat under terminerna. För enskild användning krävs att du har genomgått husets grundläggande Storköksutbildning samt att du har deltagit på minst två måndagsmatlag senaste tolv månaderna. Kommunen använder matsalen och sitt separata storkök från till kl 10 till strax efter lunchtid varje dag för lunchservering. Det är en öppen lunchrestaurang, så du är välkommen att äta där om du vill. Lunchgäster säger att det är vällaggat och till ett bra pris.

Stekning av grönsaker till rätten Bangkok-gryta

Vävstugan

Vävstugan har just färdigställts (september 2022). Den är ett aktivitetsrum med samtalsvänlig akustik och gemytlig atmosfär. Lämplig för grupper om c:a 10-20 personer. Textilkvällar, enskilt arbete eller möten är exempel på aktiviteter som ofta brukade synas.

Marianne Rosén i gamla vävstugan. Det är hon som gjort de underbart snurriga sittdynorna i matsalen.

Det finns två vävstolar och flera symaskiner av olika slag. Textilgruppen har särskilt ansvar för denna lokal.

Snickeriet

Snicken, snickis – kärt barn har många namn! Här finns allt från handredskap och hyvelbänkar till rikt- och planhyvel, band- och cirkelsågar till elektriska verktyg och tryckluft. Snickeriet nås via någon i Snickisgruppen. Bokas ej.

I snicken finns också ett litet återbruk av divärre småskruvar etc.

För att använda den fasta maskinella utrustningen behöver du gå en säkerhetsutbildning i snickisgruppens medlemmar (se anslag på dörren), samt låna en särskild maskinnyckel. Längst in till vänster finns ett materialförråd. Fyll gärna på med återbrukade möbler och etc där. Snickeriet ligger i anslutning till Måleriet.

Måleriet

Måleriet ligger i anslutning till snickeriet. Här kan man måla sina större projekt, t ex stolar, bord, plankor osv som man inte vill kladda med hemma. Måleriet når man via värdskapet, men man behöver inte göra någon bokning. Sprayning av färg har tidigare är inte varit att rekommendera pga bristande ventilation, men vi får se hur det blir med den nyrenvoerade. Viktigt att dörren är stängd mot snickeriet pga risk för damm annars. En del av detta rum planeras bli en liten cykelverkstad.

Ateljén

Lokalen med många ansikten genom historien. Har varit både metallverkstad och ungdomsgård tidigare. Här finns nu massor av pysselmaterial – kritor, färger, papper, band, stafflier och annan utrustning så att man kan måla, pyssla och vara kreativ. Man når lokalen via någon i Ateljégruppen. För varje tillfälle betalar du en avgift på 10 kr/person så att vi kan fylla på med nytt material.

Gympan

Rörelsegläjdens högborg. Gympan har många roliga saker: basketkorgar, små och stora innebandymål, step-brädor, badmintonnät, en massa bollar, tjockmatta, tunnare mattor, fyra bänkar, mjuka byggklossar, boxningshandskar, mitsar, balansbrädor, fria vikter, kettle bells, roddmaskin, lianer och ribbstolar, två pingisbord, bandyklubbor och en äldre musikanläggning dit du kan koppla din mobil (om den har hörlursuttag). Fasta och öppna aktiviteter är idag till exempel innebandy för vuxna kl 18 på söndagar och bordtennis kl 19 på onsdagar, cirkusträning på tisdagar, cirkelträning på lördagkvällen Du når lokalen via värdskapet.

Bastun

Den lilla bastun med två lavar låg förut mellan omklädningsrummen vid gympan. Nu byggs en ny bastu i botten av 49:an.

Fotolabbet

I fotolabbet har man tidigare kunnat framkalla svartvita filmer och kopiera dem till bilder på papper. Numera är mycket av utrustningen avvecklad pga teknikskifte. I förrummet finns husets skrivare och lite förråd. Det finns flera tänkbara sätt att använda resten av lokalen då den har rinnande vatten och tre stora vattenhoar på ena sidan och en bra arbetsbänk med eluttag på den motstående. Rykten säger att en piko-bryggeri har flyttat in här och att de kallar rummet för ”labbet” kort och gott. Andra idéer är att utvigda ateljén in hit eller ställa brännugnen här. Kanske kan allt samsas på något sätt… Hör av dig till styrelsen om du har idéer som du vill förverkliga.

Keramikverkstaden

I keramikverkstaden kan man skapa med lera och glasyrer. Det finns en brännugn och drejskiva. Lera och glasyr köpes på plats. Lokalen används efter överenskommelse med keramikgruppen. Se kontaktuppgifter på dörren. Bord för uppskattningsvis sex vuxna finns i lokalen.

Tvättstugorna

Idag finns det två typer av tvättstugor. Du får tvätta i vilken tvättstuga du vill. Det finns dels de gamla, med ett väldigt öppet system för bokning och tvättning, och dels de nya som kommer att ta över. Där bokar man med sin tag eller via Stångåstaden-appen. Håll koll på din tid, ty när den är slut kommer du inte in mer.

I de gamla går det inte att låsa tvättstugorna förutom torkrummen, vilket möjliggör obokningsbara akutmaskiner, flexiblare användning av andra maskiner och oväntade möten. Varje tvättstuga har lite olika regler, så läs noga. I 45:an finns en jättestor tvättmaskin. Många har små bokåterbruk. På facebook finns ibland särskilda tvättstugegrupper för samråd. I många av tvättstugorna finns telefonlistor, så att man kan nå varandra.

Hyresgästerna sköter städning av alla tvättstugorna. Saknas städutrustning felanmäler du till Stångåstaden.

Odlingslotter

Runt huset finns odlingslotter, både för kollektivt och individuellt bruk. Det finns en redskapsbod vid lotterna utanför 51:an. Om du vill bruka en odlingslott kontaktar du odlingsgruppen.

Magistratshagen

Magistratshagen är ängsmarken mellan Stolplyckan och Universitetssjukhuset. Markens sällsynta artrikedom vårdas genom bl a slåtter och fagning i samarbete mellan kommunen och kollektivhuset. Det är viktigt att ta bort näringen (löven och gräs från marken) så att inte mer näringsgillande växter tar över. Här finns också många speciella djur t ex den rödlistade Läderbaggen.

Hagen förbinder Trädgårdsföreningen med Tinnerö eklandskap. I området finns gott om naturligt lekmaterial, cykelvägar, en supermodern lekplats med digitalt förstärkta lekredskap, klätterlek, linbana, sandlåda, bollplan och snurrlek. Dessutom finns utegym, padelbana och en oväntad återupptäckt gammal plaskdammsbotten med oanade möjligheter. Inga kreatur eller stängsel. Biltrafik utan särskilt tillstånd är förbjuden på cykelvägarna.

Så här beskrivs hagen i naturvärdesinventering 2021 inför Ostlänken:

Områdesbeskrivning: Delvis öppen och delvis trädklädd gräsmark som tidigare varit betad och där delar nu slåttras. Gräsmarken har inslag av berghällar, spridda block och ett småvatten. En del fuktsvackor och fuktigare stråk förekommer. Trädskiktet består främst av gammalgrov och grovbarkig björk varav vissa träd har bohål och andra håligheter. I övrigt även enstaka äldre träd av gran, tall, poppel, ek, hagtorn och fågelbär. Högstubbe av alm och asp samt vedblottor förekommer. Även buskområde med spirea. Fältskiktet varierar och den västra delen är ohävdad och näringsrik med kirskål, bredbladigt gräs och vitsippa. Den östra delen hävdas och har hävdgynnad flora bl.a. bockrot. Runt hällarna växer mandelblom, gul fetknopp och spritt växer krypvide, ljung och lingon.

Callunas naturvårdsart: Granbarkgnagare, vallhumla, bockrot, krypvide, gul fetknopp, rödstjärt.

Analysportalens naturvårdsart: Krypvide, ängsbräsma, ängsfryle, svinrot, ormrot, darrgräs, skallror, gulmåra, tvåblad, jungfru Marie nycklar, trubbdaggkåpa, sommarfibbla, klasefibbla, jordtistel, liten fetknopp, gul fetknopp, brudbröd, blodrot, bockrot, backblåklocka, reliktbock.

Biotopvärde: Högt biotopvärde

Artvärde: Högt artvärde

Naturvärdesklass: 1 Högsta naturvärdesklass

Preliminär bedömning: Säker

Känslighetsbedömning: Irreparabel miljö

Motiv för biotopvärde:
Slåttermark med varierad markfuktighet och med hävdgynnad flora, gammal björk med bohål, berghällar, block, lite död ved och ett småvatten. Lång kontinuitet av hävd.

Gästrummen

Som kollektivhusmedlem har du tillgång till en gästlägenhet (och när projektet är klart ytterligare en i 47:an) som kan bokas för en låg kostnad per dygn. Dessa bokas via en särskild ideellt arbetande gästrumsvärd – se anslag i varje trapphus. Perfekt om du får besök, eller vill komma hemifrån en stund.

Garaget

Varmgarage finns under större delen av huset. Här finns också lägenhetsförråd och tidigare också ett musikrum som dock stängdes av brandskyddsskäl.

Ljudverkstaden

Förr fanns i källaren en en replokal med trummor, elbas, elgitarrer, förstärkare och sånganläggning mm. Snart blir ännu bättre – i byggprojektet finns nämligen planerat för ett nytt rum, som vi kallar ljudverkstaden. Byggt med dubbla väggar, så att det ska bli riktigt isolerat. Engagera dig gärna i upprustningen av rummet! Hör av dig till styrelsen i första hand.

Återbruken

Det finns flera sk återbruk där man, via en av personerna i återbruksgruppen, kan lämna saker som sannolikt har värde för någon annan eller hämta något man vill ha. Återbrukslokalerna finns utomhus mot Djurgårdsgatan. Tillgång sker alltid tillsammans med person i återbruksgruppen som brukar anslå tider för utgång i trapphusens anslagstavlor.

Återvinningsrummen

Återvinningsrum finns utanför Föreningsgatan 39 och 49. Här kan du slänga glas, tidningar, kartonger, plast, metall samt mindre elektronikavfall. Här finns också gröna påsen att hämta. Hushållssopor kan man också välja att slänga i de omättliga vidundrena Molok som står en bit ifrån huvudentrén.

Förr fanns en fantastisk, men med åren svårservad, kompostmaskin i centralgaraget.

Lekboden

Cykelboden vid lekplats 55 är ett kollektiviserat leksaksförråd. Ställ gärna dina uteleksaker här om du går med på att de lånas av andra. Och var försiktig med det du lånar.

Lekboden under fixardag

Vardagsrummet

Vardagsrummet, eller mörka matsalen som många kallade det, var ett försök att skapa en mer öppen och tillgänglig lokal med en vardagsrumsliknande funktion. Innan detta projekt kunde utvärderas har nu det nya storköket börjat byggas där. Denna text finns alltså av historiska skäl.

Hönshuset

Hem för Dolly, Jussi, Lillmästarn, Gullan-Guldklo, Hedvig och Kakan-Cookie. Ligger på 55:ans innergård och sköts av Hönsgruppen. Vi tackar Stormästarn och Agda för deras tid på jorden. Hönsen gillar att gå fritt ute när det är ljust, och störs sällan av byggmaskiner.

Från vänster: Lillmästarn, Gullan-Guldklo, Hedvig och Kakan-Cookie.

Lekplats/grillplats 55

Nypimpat! Suveränt ställe att chansa på om man önskar social kontakt för såväl barn som vuxna. Här finns en lekplats med klätterlek mm. Dessutom finns en stor grill (byggd av tegel från närliggande 31:an) och en hel del sittmöbler. Detta område är också en portal för många som kommer hem till kvarteret via cykelbanan, vilket ökar den sociala interaktionen här. Grillen tänds lättast med något av tändrören och lite pinnar/papper. Häll ut på de fula gallrena för att få bra ventilation.

Social dining på gång
Grillen i projektfas år 2014. Notera den gamla gungställningen och lekplatsen.

Huvudentrén

Huvudentrén mellan 39/37 leder nästan direkt in i caféet. Till höger innanför dörren finns anslag för internt lediga lägenheter, till höger finns toaletter. Huvudentrén är den bästa punkten att hänvisa pizzabud och andra leverenser till. Sedan får de gå genom korridorssystemet. Nästan alla andra väganvisningar leder till ett utdraget irrande på cykelvägar.

Trapphusen

I trapphusen finns anslagstavlor där du nästan alltid hittar något nytt och något gammalt. En bra plats för att hålla sig à jour. Där finns också kontaktinfo till Stångåstaden. I de nyrenoverade trapphusen finns postboxar och i de orenoverade finns sopnedkast.

Borrhammaren

Borrhammaren AEG KH 24 E gör perfekta hål i betong (tak och vissa väggar) på några få sekunder. Surfa till www.bit.ly/stolpisborren så hittar du den.

Facebook

Vår facebookgrupp är att av våra mest besökta virtuella rum, med över 200 medlemmar som alla bor här i kvarteret. Det bästa med Facebook? Många menar att Facebook faktiskt är det bästa som hänt huset på många år, eftersom vi länge innan saknat ett effektivt kommunikationssystem. Att locka folk till en spontan grillkväll var svårare förr. Är man skeptisk till Facebook, så kan man ju skaffa ett konto enbart för att gå med denna grupp – så bra är den!