Välkommen till Stolplyckan!

Stolplyckan är ett medmänskligare kvarter. Här är du en del av något större, nämligen ett sammanhang med fokus på gemenskap, frihet, aktivitet och delaktighet. Flyttar du hit är du med och skapar detta tillsammans med oss andra som bor här. Välkommen som du är!

Stolplyckan är ett kvarter med 190 hyresrättslägenheter, fördelat över 13 trapphus sammankopplade med korridor. Lägenheterna är precis som vanliga lägenheter, men i din lägenhetshyra ingår massor av gemensamma rum för kreativitet, aktivitet och gemenskap. Och tillsammans i kvarteret har vi byggt upp mängder av aktiviteter och ordnat massor av bra saker. Vi är alla med i en ideell förening för inflytande, ekonomi och samordning.

Massor av gemensamma resurser som:
CaféetåterbrukenPubenStora matsalenstorköketvävstugansnickerietmålerietateljéngympankorridoren, bastunfotolabbetkeramikverkstadentvättstugornaodlingslotternaLilla matsalen, Magistratshagentrapphusengaragetlekbodvardagsrummethönshuset, huvudentrénborrhammarenflyttvagnarprojektormultifunktionsapparat, lastcykelpoolenlekplats/grillplats 55, Facebook.

Massor av arbetsgrupper och aktiviteter att engagera sig i som:
Måndagmaten, Fixardagar, Värdskap, Innebandy, Tidningsgruppen, Återbruksgruppen, Cafégruppen, Keramikgruppen, Hönsgruppen, Föräldragruppen, Odlingsgruppen, Infogruppen, Ateljégruppen, Gympagruppen, Gästrumsgruppen, Hagengruppen, Jubileumsgruppen, Kontorsgruppen, Styrelsen, Köksgruppen, Lastcykelgruppen, MatVarDag/KlubbKrubbgruppen, Superutdelarna, Musikgruppen, Pubgruppen, Snickisgruppen, Textilgruppen och Representantgruppen.

Eller varför inte dra igång något själv?
Föreningen finns just för att hjälpa dig att förverkliga idéer som ger aktivitet och trivsel i grannskapet. Hör av dig till styrelsen eller prata med en granne! Varför inte starta en lokal kortspelsklubb, textilworkshop, ordna brädspelskväll, hålla i en ölbryggning, bjuda in till laga-saker-café, språk-café, bygga en hydroponik-odling i storköket, ordna lekparksyoga, fixa kollektiv söndagsfrukost eller en diskussionsklubb… Med dina drömmar, husets resurser och grannarna här är det mesta möjligt.

Vi som bor här tar tillsammans ansvar för matlag och viss förvaltning som ju kan se lite olika ut över åren beroende på behoven och vad vi beslutar. För att kunna ta beslut, samordna och samäga finns en ideell förening som du är med när du bor här.

Vi träffas och gör saker tillsammans, vilket kan öka tillit och förtroende. Du slipper vara anonym. Vi, dina grannar, kan bli en del av ditt sociala nätverk. Stolplyckan är med andra ord lite som en by i stan.

Här finns en översikt över byggnaden och området.

Här kan du läsa om våra rum, saker, prylar, inventarier, dvs de materiella resurser som just nu finns att använda.

Här kan du läsa om aktiviteter och arbetsgrupper som du kan delta i och berika ditt liv med.

Här kan läsa hur vi tar beslut, planera och samordna oss kring våra gemensamma rum på ett demokratiskt sätt i vår förening.

Här kan du läsa berättelser som visar vad allt detta kan betyda för människor som bor här. Genom att läsa om folk upplevelser tror vi att du lättar kan sätta dig in i livet här och bilda dig en uppfattning om du själv skulle trivas.

Vill du se mer? Eller prata med oss? Vi visar dig gärna runt och ger dig mer information på plats eller digitalt.

Att välja kollektivhus och flytta hit

Du som är intresserad av att flytta till Stolplyckan – registrera dig i Stångåstadens vanliga bostadskö! I deras söksystem ligger lägenheterna under området ”Innerstaden” och heter Föreningsgatan 35–59.

Att flytta hit bör vara ett medvetet val. Om du fått erbjudande om lägenhet här och och känner att du inte vill bo i kollektivhusboende bör du kontakta Stångåstaden och meddela att du söker en vanlig hyreslägenhet.

Om du gillar grundidén och är beredd att ställa upp på våra gemensamma åtaganden kan detta bli ett boende med oöverträffade kvaliteter.

Innan kontraktskrivning är det obligatoriskt med personligt anpassad information, vilket vanligen innebär rundvisning på plats. Skriv till info@stolplyckan.se direkt om du är intresserad av att bo här, oavsett om du fått lägenhetserbjudande eller inte.

När du flyttar in är vår ambition att du ska få en fadderfamilj eller fadderperson, som du kan fråga om allt och som kanske påminner dig om måndagsmat och sån’t ibland.